Bu değişikliklere ilişkin önemli maddeleri aşağıda sıraladım. Değişikliklerin bence en önemli özelliği; “mesleğe girişin zorlaştırılması” ve “haksız unvan kullanımının” önlenmesine yönelik maddelerdir.
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN
ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“e) Meslek mensupları, mesleki unvanlarını kullanmak şartıyla mesleğin konusuna giren işlerle ilgili alanlarda, ilgili kamu tüzel kişilerinden lisans ve ruhsat gibi belgeler ile iktisap ettikleri unvanlarından sadece birini de kullanabilirler. Bu şekilde unvan kullanacak meslek mensuplarının, kullanacağı unvana ilişkin işi fiilen icra ediyor olması şarttır.”
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 61 inci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“Mesleğin konusuna giren alanlarda hizmet akdi ile çalışan meslek mensupları, çalıştıkları işyerinin unvanını belirtmek koşuluyla sahip oldukları mesleki unvanları kullanabilirler. Hizmet akdi ile çalışan meslek mensupları, ilgili mevzuatta belirtilen haller saklı kalmak kaydıyla tasdik yapamazlar ve mesleki yetkilerini kullanamazlar.
Mesleğin konusuna girmeyen alanlarda çalışan veya ticari faaliyette bulanan meslek mensuplarının mesleki unvan kullanmaları mümkün değildir.”
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 21/2/1990 tarihli ve 20440 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları Yönetmeliğinin 38 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin dördüncü fıkrasında yer alan “ve irtibat bürosu” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı fıkraya ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Her meslek mensubu mesleki faaliyetine başlamadan önce bağlı olduğu odanın bilgisi dahilinde işyeri açmak zorundadır. İşyeri açılış ve kapanışları en geç otuz gün içerisinde Odaya bildirilir. Meslek mensupları ve bunların kurdukları ortaklık büroları ve şirketler, hiçbir şekilde irtibat bürosu açamazlar.”
“Şubeden sorumlu olacak ortağın, şubenin bulunduğu ilde ikamet etmesi zorunludur.”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“d) Meslek mensupları, mesleki unvanlarını kullanmak şartıyla, mesleğin konusuna giren işlerle ilgili alanlarda, ilgili kamu tüzel kişilerinden lisans ve ruhsat gibi belgeler ile iktisap ettikleri unvanlarından sadece birini de kullanabilirler. Bu şekilde unvan kullanacak meslek mensuplarının, kullanacağı unvana ilişkin işi fiilen icra ediyor olması şarttır.”
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“Meslek mensupları ile müşterileri arasında mesleki konularda yapılacak tip sözleşmeler Birlik tarafından hazırlanır.”
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK STAJ YÖNETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 23/8/1997 tarihli ve 23089 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Staj Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Tezkiye notu 80 puanın altında olan adayların, 80 puanın altında not verilen dönemi kapsayan stajları geçersiz sayılır ve eksik süre tamamlatılır.”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğe 7 nci maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Adaylar katıldıkları ilk sınavın sonuçlarının ilanı tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde açılacak tüm sınavlara katılabilirler. Sınav süresi hiçbir nedenle uzatılamaz. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ilgili yönerge ile belirlenir.”
MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Odalar veya TESMER şubeleri tarafından düzenlenen ve aday meslek mensuplarına katılım çağrısı yapılan eğitim, toplantı ve seminer gibi organizasyonlara katılım durumu denetim kapsamında değerlendirilir. Çağrıya rağmen bu organizasyonlara katılmayan aday meslek mensupları, yapılan denetimde yerinde bulunmamış kabul edilir.”
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
MESLEKLERİNE İLİŞKİN HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI
YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YÖNETMELİK
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(4) Meslek mensupları, mesleki unvanlarını kullanmak şartıyla, mesleğin konusuna giren işlerle ilgili alanlarda, ilgili kamu tüzel kişilerinden lisans ve ruhsat gibi belgeler ile iktisap ettikleri unvanlarından sadece birini de kullanabilirler. Bu şekilde unvan kullanacak meslek mensuplarının, kullanacağı unvana ilişkin işi fiilen icra ediyor olması şarttır.”
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“d) Meslek mensupları, mesleki unvanlarını kullanmak şartıyla, mesleğin konusuna giren işlerle ilgili alanlarda, ilgili kamu tüzel kişilerinden lisans ve ruhsat gibi belgeler ile iktisap ettikleri unvanlarından sadece birini de kullanabilirler. Bu şekilde unvan kullanacak meslek mensuplarının, kullanacağı unvana ilişkin işi fiilen icra ediyor olması şarttır.”
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ
MÜŞAVİRLİK SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 16/1/2005 tarihli ve 25702 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“c) Bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesi uyarınca yapılacak sınavlarda gizlilik esastır. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavlarında, sınav konularına göre klasik yazılı, test veya her ikisinin birlikte kullanımına Birlik Yönetim Kurulu karar verir.”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “60” ibaresi “80” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 11- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçici Madde 2- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Oda nezdinde staj dosyası açtırmış ve staja giriş sınavını kazanmış olanlar hakkında, 21 inci maddenin ikinci fıkrasının bu maddeyi ihdas eden Yönetmelikle değiştirilmeden önceki hükümleri uygulanmaya devam olunur.”